19.06.2012
Artvin merkez ilçe Cerattepe mevkisinde Öz Altın İnşaat Tic. San. A.Ş tarafından çıkarılması planlanan 201200222 nolu Bakır Cevheri ve Cevher Zenginleştirme Tesisleri, Atık Barajı Projesine ilişkin olarak ÇED Yönetmenliği uyarınca ÇED sürecinin başlatılması amacıyla halkın katılımı toplantısı gerçekleştirmek istendi.

 

Ancak Artvin halkı, Artvin’in hemen üzerinde bulunan (kuş uçuşu 4 km ) ve heyelan alanı olarak bilinen Ceratttepe mevkiinde yapılması planlanan maden cevher zenginleştirme tesisleri ve atık barajının Artvin’i yok edeceği gerekçesiyle karşı çıktı.
 
HALKIN YOĞUN PROTESTOSU KARŞISINDA TOPLANTI YAPILAMADI!
 
19 Haziran günü (Bugün) Artvin Merkez 7 Mart ilköğretim Okulu Toplantı Salonunda saat 10.00’da yapılması planlanan toplantı Artvin halkının tepkisi ve protestosu sonucu yapılamadı. Tam saatinde toplantı salonuna gelen halkı bilgilendirecek heyette maden firması yetkilisi, danışman şirket yetkilisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlisi yer aldı. Yaklaşık 500 kişinin 7 Mart İlköğretim Okulu bahçesine gelmesiyle salon yetersiz kaldı.
Salona gelen yetkilileri ise Artvin halkının protestosu bekliyordu. Toplantının yapılacağı salondaki yoğun protesto karşısında toplantı yerini terk ederek dışarı çıktılar..
 
 
İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI
 
 
İl Emniyet Müdürlüğünün yoğun emniyet tedbiri aldığı ÇED toplantısında herhangi bir olay yaşanmazken, yoğun protesto dolayısıyla toplantının yapılamadığına dair tutanağı  Artvin sivil toplum örgütleri ve Artvin halkı adına Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın da imzasıyla Artvin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde mutabakata varılarak yazıldı.
Tutanakta;
 
ÇED TOPLANTISININ YAPILAMADIĞI TUTANAKLA BELİRTİLDİ!
 
Artvin Merkez ilçesi Cerattepe mevkiinde Özaltın inşaat Tic. San. A.Ş tarafından planlanan “201200222 Nolu Bakır Cevheri Ve Cevher Zenginleştirme Tesisleri, Atık Barajı Projesi”ne ilişkin olarak ÇED yönetmeliği uyarınca ÇED süreci başlatılmıştır.
Halkın katılımı toplantısı tarihi yeri ve saati ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi uyarınca 10 gün önceden ulusal bir gazete ile yerel bir gazetede ilan edilmiştir. Ayrıca Artvin Valiliği tarafından da toplantının yapılacağına dair gerekli ilanlar yapılmıştır. Halkın katılımı ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesinde belirtilen hükümler yerine getirilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Proje sahibine vekaleten yetkililerle toplantı yerinde ve saatinde hazır bulunmuştur.
 
HALK OLAYSIZ BİR ŞEKİLDE DAĞILDI!
 
Toplantıya katılan halk tarafından projenin gerekleştirilmesini istemedikleri için katılım sağlanmak istenmemiş, protesto edilmiş ve görüş vermeyeceklerini beyan etmişlerdir. Bu durum üzerine toplantı dağılmıştır.” denildi.
 
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan gelene kadar okul bahçesinde bekleyen Artvinler başkanın gelip tutanaktaki ifadeleri okuması üzerine halk olaysız bir şekilde dağıldı.
 
Salona sığmayan Artvinliler okul bahçesinde “Katil şirket Artvin i terk et” Artvin’de Maden İstemiyoruz” sloganları attılar.  
Artvin’de zorlu bir mücadele döneminin başladığını belirten çevreciler ve Artvin halkı davayı sonuna kadar takip edeceklerini belirtiyorlar.
 
ARTVİN HALKI NASIL PROTESTO EDECEĞİNİ İYİ BİLİR
 
Yapılamayan, amacına ulaşmayan ÇED toplantısının ardından bir değerlendirme yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan; ”Biliyorsunuz bu toplantı daha önce Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde 6 Haziran 2012 tarihinde yapılacaktı. Ancak kendi yazdıkları tarihi yeri ve zamanı yine kendileri güvenlik endişesiyle iptal ettiklerini belirten bir başka yazı yazmışlardı. Bu da Artvin halkını üzdü. Şimdi  19 Haziran 2012 tarihini de yeri de zamanı da yine kendileri belirlemiş. Bu sefer okul belirlenmiş. Gördünüz salon küçük kaldı. Artvin halkı davasına dolayısıyla iline, toprağına, geleceğine sahip çıkıyor. Bu eskiden beri böyleydi. Bundan sonra da böyle olacak. Güvenlik endişesi duyanlar gördüler ki Artvin halkı nasıl protesto yapacağını da çok iyi biliyor. Artvin halkı demokratik haklarını nasıl tepki göstereceğini, ne yapacağını çok iyi bilir. Bizim haklı nedenlerimiz gerekçelerimiz var.
 
ÖZETLE; YA BİZ YA MADEN!
 
Yani özetle “Ya biz ya maden” İkisi bir arada olmaz. Bu ne fizikle, ne kimya ile  ne matematikle  ne de Türkçe ile izah edilemez bir bilinmeyen denklemdir. Yok böyle bir şey. Üstünde siz oturun altından biz madeni çıkacağız. Kaldı ki Ceratepe mevkii altımızda da değil. Her halükarda beynimizde çifte katliam yaşanacak. Bir şey de olmayacak diyemezsiniz. Tehlikeyi fark etmek görmek için gözlerinizin görmesi yeterlidir. Bunun için mühendis bilmem ne uzmanı olmanıza gerek yok. Başınızı kaldırın yeter. Neyi anlatacaksınız? Bu insanlar az çok bilen okuyan araştıran kültürlü, aydın insanlardır.Onun için Artvin her görüşten insanlarla bugün bir yumruk oldu. Artvin halkına gösterdikleri duyarlılığından dolayı bir kere daha teşekkür ediyoruz. Davamız mahkemeye de intikal etmiştir. Sonuna kadar bunun peşini bırakmayacağız” dedi.

Bu haber 3898 kez okundu.

Yazan :
Kaynak : 08 HABER

Bu Habere Yapılan Yorumlar ( 0 )
www.08haber.com
Anasayfa - Künye - Foto Galeri - Rehber - Üyelik - Ziyaretçi Defteri - BizeYazın - İletişim - Webtv - 08 Röportaj - Haber Slayt - Güncel - Politika - Eğitim - Röportaj - Yaşam - Sağlık - Magazin - Spor - Kültür - Sanat - Çevre - Ekonomi - Teknoloji - 08Tv Canlı Yayın
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. [All Rights Reserved] 08 Radyo Televizyon Yayıncılık ve Organizasyon A.Ş.'ye aittir.
Dere Mah. Halitpaşa Cad. No:45/2 - ARTVıN - Telefon: (466) 212 68 56
E-Posta: radyo08@hotmail.com