01.12.2007
Artvin Cerattepe mevkiinde Kanadalı şirket İmmet Madenciliğin sahip olduğu Artvin Bakır Madencilik A.Ş. tarafından çıkarılacak olan madeninin Artvin’e vereceği zararlar nedeniyle çıkarılmaması için ‘Madene Hayır’ mitingi düzenleniyor.
4 Kasım günü Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde yapılacak olan mitinge siyasi partiler, sendikalar odalar ve birlikler ile sivil toplum örgütleri ve mahalle muhtarları destek veriyor.
4 Kasım Pazar günü saat 11.00´de Katlı Otopark önünde yapılacak mitinge katılımın yüksek olacağı tahmin ediliyor. Mitingde ki konuşmacılar ise Ak Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, Belediye Başkanı Emin Özgün, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan, Prof.Dr. İlyas Yılmazer, Araştırmacı Yazar Mustafa Çınkı ve Jeoloji Yük. Müh. Tahir Öngür olacak.
                Mitingde konuşma yapacak olanlar, Artvin’in hemen üzerinde Cerattepe mevkiinde madenin çıkarılacak olması nedeniyle Artvin şehir merkezinin maruz kalacağı olumsuzluklar değinecek. Ayrıca, şirketin bakır madeninden sonra altın madenini de çıkaracağı siyanür kullanacağı açıklanacak.
                Miting gününe kadar çevreciler, miting için hazırlanan afiş ve el ilanları ile Artvin’i gezerek halkı bilinçlendirmeye çalışacak ve mitinge davet edecek.
                1989 yılında Cominco Madencilik tarafından bu bölgede maden arama çalışmaları başlatılmış, 1993 yılında ise altın çıkarmak için ruhsat alınmıştı. Yeşilcilerin karşı çıkması ile birlikte Kanadalı şirket,  açık galeri yöntemi ile yapacağı altın çıkararak siyanürle ayrıştırma yöntemimden vazgeçmişti. İlgili şirket daha sonra sahibi olduğu ruhsatı yine Kanadalı bir şirket olan İmmet Madencilik’e satmıştı.
                Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçen son yasa değişikliği ile maden arama faaliyetlerinde bulunacak şirketlere büyük kolaylıklar sağlandı. Yeşil Artvin Derneği’nin maden şirketine karşı açtığı ruhsatın iptali davası ise sürüyor. Maden şirketi, Danıştay’ın usul yönünden bozduğu kararı gerekçe göstererek, çalışmalarını hızlandırdı.
                Maden şirketi buradan çıkaracağı bakır madeninin içinde bulunduğu toprağı, Artvin Cerattepe’den teleferik ile taşıma yöntemi ile Çoruh Nehri kenarına indirecek, buradan da kamyonlarla Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan tesislerine naklederek ayrıştıracak.
                Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan, miting hakkında yaptığı açıklamada,”Doğa katliamına seyirci kalmayınız. Suyumuz, toprağımız, yaşam alanlarımız yok ediliyor.”dedi. Gazihan, yaşam hakkının korunması, çocuklara yaşanabilecek bir Artvin bırakmak için, ülkenin madenlerinin zengin ülkelere peşkeş çekilmemesi için tüm çevrecileri 4 Kasım Pazar günü mitinge davet etti.
               

Bu haber 2720 kez okundu.

Yazan :
Kaynak : 08 Haber

Bu Habere Yapılan Yorumlar ( 0 )
www.08haber.com
Anasayfa - Künye - Foto Galeri - Rehber - Üyelik - Ziyaretçi Defteri - BizeYazın - İletişim - Webtv - 08 Röportaj - Haber Slayt - Güncel - Politika - Eğitim - Röportaj - Yaşam - Sağlık - Magazin - Spor - Kültür - Sanat - Çevre - Ekonomi - Teknoloji - 08Tv Canlı Yayın
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. [All Rights Reserved] 08 Radyo Televizyon Yayıncılık ve Organizasyon A.Ş.'ye aittir.
Dere Mah. Halitpaşa Cad. No:45/2 - ARTVıN - Telefon: (466) 212 68 56
E-Posta: radyo08@hotmail.com