ARTVİN’İN SINIR İLÇESİ KEMALPAŞA KAMU YATIRIMLARINDAN YETERİNCE PAY ALAMIYOR!
Artvin’in sınır ilçesi olan Kemalpaşa, Sarp Sınır Kapısı nedeniyle artan ticari yoğunluğa rağmen kamu hizmetlerinden yeterince faydalanamıyor.
987 yılında Hopa’ya bağlı köy iken belde olan, 2017 yılında da ilçe statüsünü kazanan Kemalpaşa, Kafkasya’ya açılan Sarp Sınır Kapısı’ndan gelen ve giden araç ve turist sayısı bakımında en çok geçişin olduğu bu sınır ilçemiz. Kemalpaşa, bu hareketliliğe rağmen kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamıyor.
ARTVİNLİTV ve RADYO 08 Haber ekibi, Kemalpaşa ilçesinde esnafa, vatandaşa ve turistlere mikrofon uzatarak sorunlarını ve isteklerini dinledi.
Taksici Esnafı Tolga Karataş, İstanbul’da doğmuş, babasını işlerini iyi gitmemesi sonucu, ailesi ile birlikte baba ocağına dönmüş ve taksiciliğe başlamış, Karataş, 7 yıldır taksicilik yaptığı söyleyerek şu açıklamalarda bulundu.
Kemalpaşa ilçesinin ekonomik açıdan diğer ilçelere nazaran iyi olduğunu kaydetti ancak yerel halkın hayat pahalılığından yakındığını belirtti. Karataş:” Gürcüler 100 lariye 800 TL alıyorlar. Yerel halk olarak bakarsak zorluklar oluyor.” dedi. Aracın lastik, yakıt ve sigorta giderlerinin çok arttığını ancak işlerinin iyi olduğunu söyledi.
Taksici Tolga Karataş; “TIR’ların sebep olduğu kazalar, heyelanlardan dolayı birçok kardeşimizi kazalarda kaybettik. Yol konusuna şu ana kadar ciddi çözüm bulunamadı.” dedi. Karataş, ilçede bir tane turistik otelin olduğunu, bunun yetersiz olduğunu değerlendirerek Sınır Kapısı’nda geçen turistleri Hopa ilçesine yönlendirdiklerini söyledi. Kemalpaşa’ya en az 2 otel daha yapılabilir önerisinde bulundu.
Taksici esnafı Karataş, açıklamasının sonunda Kemalpaşa ilçesinin kamu yatırımlarında yeterince pay alamadığını söyleyerek ilçeye doğal gaz getirilmesini de istedi.
Dolmuşçu esnafı Emre Aydın ise Kemalpaşa’nın ilçe olmasından dolayı ilçede ev fiyatlarını çok arttığında yakındı. Aydın, ilçe olmalarının Kemalpaşa’ya çok büyük katkısının olmadığını söyledi. Kapıdaki hareketliliğin dolmuşçu, taksici esnafını ciddi katkıları olduğu belirtti. ‘Göç var mı?’ sorumuza ise Kemalpaşalı gençlerin göç ettiğini ilçede ilköğretim okulunun kapandığını yeni yapılan okul inşaatının ise henüz bitmediğini belirtti. Dolmuşçu Emre Aydın, ilçede üniversitenin bir bölüm açmasını da istedi.
Araç trafiğine de değinen Aydın, çok trafik olduğunu ve Sarp Gümrüğünün yeterli olmadığını söyledi. Ayrıca gümrükten geçen turistlerin memur azlığından dolayı geçişlerin uzun sürmesi sonucu bir daha Türkiye’ye gelmek istemediklerini kaydetti.
Aydın: “Şu an telefon turizmi var.” dedi. Akıllı telefon fiyatlarının Gürcistan’da uygun olması nedeniyle Türkiye tarafından da Gürcistan’a yoğun ilgi olduğunu açıkladı. Aydın: “Giden Türklerin büyük çoğunluğu ellerinde akıllı telefon ve Playstation ile dönüyor.” dedi.
Yeni ilçe olduklarını söyleyen Aydın, ancak Hopa ile Kemalpaşa arasında en az 20 sene fark, Arhavi ile Kemalpaşa arasında en az 40 yıllık fark olduğunu kaydetti. Dolmuşçu esnafı Emre Aydın, Kemalpaşa’da kaldırım ve parke taşından başka bir yatırım göremediğini bu yüzden ilçe olarak hak ettikleri yatırımı alamadığını söyledi.
Sosyal tesislerin olmadığını, insanların ailesi gidip bir çay içebileceği park olmadığı eleştirisi yapan Aydın, “Mükemmel bir plajımız var. En az 4 km. Ama üzerinde hiçbir tesis yok. Turistler denize giremiyor.” dedi. Halkın içkili ve pahalı mekanlara mecbur bırakıldığını söyledi. Öte yandan ilçede yapılan İstanbul Bazaar alışveriş merkezinin istihdama ve ticarete önemli katkılarının olduğunu kaydetti.
15 MAYIS’TAN SONRA YOĞUN TURLAR GELECEK.
Dolmuşçuluk yapan Ramis Çakır da (Sarp Köyü) mikrofonlarımıza şunları söyledi.
14 Mayıs sonrası ve okullar tatil olduktan sonra Sarp Sınır Kapısı’nda hareketliliğin artacağını söyleyen Çakır, araçların tünel ile kapı arasında sıkıştığını belirterek tünelin yıkılması gerektiğini ve park alanların yapılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Kemalpaşalıların turizmi bilmediğini, bu yüzden ilçeye turizm konusunda deneyimi olan yatırımcıların gelmesini istedi. Otelciliği bilmiyoruz” diyen Çakır, Batum tarafından şezlongların sabahın 6’sında doluyken bizde o kültür yok.” dedi.
İlçe olarak gerekli yatırımları alamadıklarını söyleyen Çakır, ilçenin geçim kaynağı olan çayın fiyatının çok iyi verilmediğini ancak, devlete verme konusunda sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Ramis Çakır, Kemalpaşa ilçesinin belediye imkanların ile yeterli yatırım yapamadığını, devlet tarafından güçlü bir yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.
14 Mayıs’taki seçimlere de değinen Çakır: “Gezen adaylardan 1 AK Parti, 1 CHP gider” diyerek, “Faruk Bey de Uğur Bey de doymuş bir siyasetçi, Artvin’in iki adaydan da faydalanacağı yok.” şeklinde konuştu.
SAĞLIK OCAĞI TATİL GÜNLERİ KAPALI, KEMALPAŞALILAR MAĞDUR EDİLİYOR
ArtvinliTV ve RADYO08 Haber Ekibi olarak ilçeye yaptığımız ziyarette en büyük eleştirinin sağlık konusunda yapıldığını gördük.
Taksici esnafı Aydın Kabaosmaoğlu, ilçe olduktan sonra en büyük sorun sağlık ocağı olduğunu söyledi. “Hastanemiz yok. Hafta sonları cumartesi-Pazar sağlık ocağı kapalı. Bir iğne yaptırmak için Hopa’ya Rize’ye gitmek zorunda kalıyoruz.” dedi.
Haber ekibi olarak mikrofon uzattığımız şoför esnafı, sağlık ocağından, trafik sıkışıklığından, sosyal tesislerin olmamasından, yol sorunundan ve kamu yatırımlarının ilçeye yetirince yapılmaması konusunda dert yandılar.
Kemalpaşalılar ilçeye doğalgazın neden getirilmediğini özellikle sordular. İlçe halkı olarak ısınmada doğalgaz kullanmak istediklerini belirtti.
Bu haber 651 kez okundu.
Yazan :
Kaynak : Sedat VARAN / artvinlitv-radyo08