Hopa’dan Bilbilan Yaylası’na zorlu yolculuk
Sürü sahipleri Hopa’dan Bilbilan’a doğru yola çıktılar. Küçükbaş hayvanlar karayolu ile yürütülerek yaylaya götürülüyor.
Yılın belli tarihlerinde otlak alanlar için yaylalara çıkarılan küçükbaş hayvanlar, şap hastalığı nedeniyle bu yıl geçte olsa Ardanuç’un Bilbilan Yaylası’na doğru karayolundan yolculuğa başladı. Küçükbaş yetiştiricileri, yola bilinçsizce atılan cam şişelere dikkat edilmesi konusunda sürücüleri ve vatandaşları uyardı. Bunun nedeni ise karayoluna saçılan cam parçaların hayvanların ayaklarına zarar vermesi.
Küçükbaş hayvancılıkla 16 yıldır uğraşan Muharrem Yazıcı, küçükbaş sürüsüyle birlikte Kemalpaşa ilçesinin Kazımiye Köyü’nden yola çıkarak Ardanuç’un Bilbilan Yaylası’na gittiğini belirtti. Küçükbaş hayvanlar için devletten destek aldığını belirten Yazıcı, desteğin cüzi bir miktarda olduğunu söylemenin yanı sıra desteğin yeterli gelmediğini de ekledi. Bunun yanı sıra devlete olan taleplerini de şu şekilde belirtti: “Asfaltlarda perişan oluyoruz. Bizim için üstten yol yapsalar daha rahat ulaşım sağlarız” dedi. Yazıcı ArtvinliTV aracılığıyla gençlere seslenmeyi de ihmal etmedi. İçtiğiniz cam içeceklerin şişelerini lütfen yol kenarlarına atmayın çöpe atın. 20 koyunumun ayağı kesildi topallıyorlar.” dedi.
20 senedir küçükbaş hayvancılık ile uğraşan Çetin Üçüncü, sürüsüyle birlikte Kemalpaşa’dan yola çıkıp yaklaşık 20 günde Ardanuç’un Bilbilan Yaylası’na gittiğini belirtti. Üçüncü: “Devletten az çok desteğimiz var fakat bu destek yetmiyor biz boşa hayal kuruyoruz.” dedi. Mikrofonumuza konuşan Üçüncü’nün devletten talebi ise yol izinlerinin düzenlenmesi hakkında. Üçüncü, konuşmasını bitirmeden önce de bir uyarıda bulunmayı ihmal etmedi: “Şuan da Bilbilan Yaylası’na yaklaşık 20 sürü peş peşe geliyor ilerleyen günlerde bu sürüler yolu tıkayabilir.” uyarısında bulundu.
Asıl mesleği dövme yapmak olan Okay Yılmaz, küçükbaş yetiştiriciliği yapan arkadaşının Çetin Üçüncü’nün 3 aydır çoban bulamaması üzerine Trabzon’dan Kemalpaşa’ya arkadaşının küçükbaş sürüsünü Bilbilan’a götürmek için geldi. Yılmaz’a göre Türkiye’de çoban yok. 15 bin TL maaş veriyoruz fakat yine de çoban bulamıyoruz.” dedi.
Hopalı yetiştiricilerin sürüsü Artvin Varyant Yolu’nda kuzu sesleri, çobanların ıslıkları ve köpeklerin havlamaları ile Bilbilan’a doğru zorlu yoluculuğunu sürdürüyor.
Bu haber 572 kez okundu.
Yazan :
Kaynak :