31.12.2019
YÜREKLİ KÜLTÜR ADAMI SİNAN DİŞLİ DER Kİ; “HOPA’M BEN SENDEN NASIL KOPAM” Eğer bir insan memleket sevdalısıysa hiçbir sevda memleketten daha üste çıkamıyor. Çünkü memleket demek; vatan demek, ana demek, baba demek, dede, nine, teyze hala, akraba demek. Anılar demek. Efkâri Baba bir beytinde Artvin sevdasını “Dünyayı toplasan bir Artvin etmez” diyerek o aşkı en yalın şekilde anlatır.

 Efkâri Baba, 40 yıl önce 1980 yılında göçüp gitti. Ama onun gibi memleket sevdalıları yaşamaya devam ediyor. İşte bu memleket sevdalılardan birisi de Ulvi Sinan Dişli. Ulvi Sinan Dişli, 45 yıl Almanya’da gurbetçilik yapmış. Hopa’ya ilk müze girişiminde bulunmuş. Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu zamanında başlayan müze süreci merhum Nedim Cihan döneminde tamamlanarak hizmete açılmış.

08 Haber olarak Hopa Müzesi ziyaretinde okuyucularımıza dost tadında sohbet gerçekleştirdik. Müzesi Olmayan Tek İl Artvin’de müzeciliği tartışmaya açtık. Artvin Merkez’de 2020 yılında neden müzemiz yok?
Memleket sevdalısı çok sevdiği memleketi Hopa ilçesinden   eğitim için 18 yaşında çok sevdiği memleketinden Hopa’dan ayrılıyor. Ayrılırken ” Hopa’m ben senden nasıl kopam’’ diyerek gözyaşlarıyla Almanya’ya giderek hayat mücadelesine  başlayan  Ulvi Sinan Dişli,  45 yıl yurt dışında kaldı. Ama o memleketini bir an bile unutmadı..
HOPA MÜZESİ 2017 YILINDA AÇILDI
2017 yılında Hopa Belediyesinin yapmış olduğu Hopa Kültürevi olarak projelendirilen tarihi ahşap üç katlı binayı Hopa Müzesi olarak düzenledi.  Ulvi Sinan Dişli’nin özel gayretleriyle yılların birikimi beş bin parçalık tarihe tanıklık eden eşyaları getirerek özel müze oluşturdu.
2017 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan Hopa Müzesi’nde her eşyanın hikayesini bize Ulvi Sinan Dişli anlattı. İlk tarihi eser olarak on yaşındayken babasının iş için Almanya’ya giderken hüzünlü ayrılışının sonucunda limandan eve dönerken annesinin ağlamaması için verdiği o anlamlı hediye…
YILLAR İÇİNDE ÇOK EŞYA BİRİKTİRDİ
18 yaşında dedesinden kalma silahı aile yadigârını annesinin kendisine vermesiyle başlayan tarihi eşyalara karşı tutkusu yıllarca yurt dışı ve yurt içinde antika eşyaları toplayarak satın almasına sebep oldu. Yıllar içinde büyük koleksiyon oluşturdu 2019 yılında beş bin parçaya ulaştığının bilgisini verdi.
Ulvi Sinan Dişli’yi tanıtırken geçmişe yolculuk yaptık. 18 yaşında üniversite için Almanya’ya giden eğitim alıp çalışarak iş adamı olan çeşitli sektörlerde işletme kurarak faaliyette bulunan Ulvi Sinan Dişli, 58.5 ülke gezdiğini birçok kültürü tanıdığını söylüyor.
 
 İlk Hopa’dan hasret yolculuğuna çıkarken söylediği söz olan “HOPAM BEN SENDEN NASIL KOPAM?” onu Hopa’ya sımsıkı bağlamış.
 45 YIL SONRA MEMLEKETİNE
DÖNEREK MÜZENİN ÖNCÜSÜ OLDU
Bu sözün üzerinden 45 sene geçtikten  sonra memleketine gelerek müze oluşturdu. Hopa Müzesi’nin geliriyle de öğrenci okutan yüce gönüllü bir insan profili karşımıza çıktı. Artvin’in bu yüce gönüllü memleket sevdalısı insanlara ihtiyacı var.
08 Haber’e söyleşide bulunduğumuz iş adamı müzeci kimliğiyle karşımızda duran Ulvi Sinan Dişli, müzecilik konusunda önemli tespitler yaptı . Müze bir ilham perisi demek. Bir ülkenin bir şehrin bir ilçenin bir kasabanın  bir köyün ne kadar müzesi çok olursa geçmişinden günümüze ilham sunmuş olur.
 08 Haber ekibi olarak limanın karşısındaki Kavakdibi Cami’nin yanında sağ tali yoldan geçince hemen karşınızda 250 yıllık tarihe tanıklık yapan 3 katlı 16 odalı muhteşem mimarisiyle Hopa Müzesi sizleri karşılıyor.
Müzenin her gün ziyaretçilere açık.  Ziyaret saatleri 09-18:00 saatleri arası. 0-6 yaş grubu çocuklara ücretsizdir. Müzemizin dizaynını yaparken, geleneksel yaşamda kullandığımız tarihe ışık eden araç gereçlerden oluşturduk.
 
Bu müzenin tanıtılmasını arzu ediyorum. 08 Haber ailesine  sizin aracılığınızla çok teşekkür ediyorum. Yerel ve ulusal basın bu konuda daha çok farkındalık yaratmalarını isterim.” dedi.
 Hopa Sevdalısı Ulvi Sinan Dişli konuşmasının devamında;
“Müzecilik pahalı bir iş ayrıca kültür işi,  gönül işi, sevda işidir. Bunu özellikle altını çizerek  söylemek istiyorum. Ben kırkbeş yıldır tarihi antika eşyalar biriktiriyorum. Anılara yolculuk yapıyorum. 
 
Burada bulunan her eşyanın hayat hikayesi vardır. Müzede bulunan birçok ev eşyaları çiftçilikte kullandığımız tarım aletleriyle insanoğlu yaşamını şekillendirmiş hayatını kolaylaştırmış. Beslenmesini yapmış sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmuş.
 Sizlerle birlikte müzeyi gezerken mutfak eşyaların çokluğu dikkat etmişsinizdir. Hayatı süzgeçten geçirmek sağlıklı nesillerin yetişmesi için mutfak kültürü önemli. 
 
MÜZESİ OLMAYAN TEK İL ARTVİN BU AYIP BİZE YETER!
 
Müzesi olmayan tek il Artvin’de herkesin taşın altına elini   koyması lazım. Gelecek kuşaklara geçmişle köprü kurmamız gerek. Yeni nesil buradaki eşyaları görünce onlara çok ilginç ve ilkel geliyor. Geldiğimiz sürece dikkat çekerek geleceğimizin teminatı çocuklarımıza en iyi müze anlayışıyla görsellerimizle öğretebiliriz kanısındayım.” dedi.
08 Haber olarak araştırdık. Türkiye’de müzesi olmayan tek il Artvin. İlimizde belediyelerin, derneklerin oluşturduğu müzelerin olması sevindiricidir. Halkımızın bilgilendirilmesi adına ilçe ve köylerimizde geleneksel yaşam müzelerin adreslerini vereceğiz. En büyük müzemiz Hopa Belediyesine ait Hopa Müzesi, Tepeköy Geleneksel Yaşam Müzesi. Arhavi Dikyamaç Köyü’ndeki müze, Murgul Damar Köyü’nde Maden Müzesi ve Kültür Müdürlüğünün restore ettiği tarihi konakta oluşturulan Kültür Teşhirevi olarak il genelinde beş müze oluşumu var. Kültür gezisi yapacaklar bu müzeleri mutlaka ziyaret etmeli. Dedelerinden baba ocaklarından mutlaka kalıntıları bulacak geçmişe köprü kuracaklardır.
 ARTIK SÖZDEN EYLEME GEÇME ZAMANIDIR
Artvin il merkezinde kurulması planlanan Yeni Mahalle Şelale Düğün Salonun bulunduğu 3 bin metre karelik alanda müze ve çok amaçlı merkez için umudumuz 2020 bütçesinden alacağı payla bir an önce başlar. Yıllardır Artvin halkının talebi artık temenniden, sözden eyleme, icraata geçer. Artvin’de metruk hale gelen Anıtlar Kurulu’na kayıtlı binaların kurtarılmasını istiyoruz. Bu binalar restore edilerek turizme, kütürümüze kazandırılmasını istiyoruz. 
 
2019 yılını acısı tatlısıyla uğurlarken 2020 yılında Artvin adına yatırımların umutlarımızın yeşereceği, doğamızın korunduğu, havamızın, suyumuzun sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ettiği sevgi, saygı, dostluk ve kardeşliğin yaşandığı bir yıl olması temennisiyle okuyucularımızın yeni yıllarını kutluyoruz.

Bu haber 2421 kez okundu.

Yazan :
Kaynak : HATİCE NUR ERSÖZ /08 HABER

Bu Habere Yapılan Yorumlar ( 0 )
www.08haber.com
Anasayfa - Künye - Foto Galeri - Rehber - Üyelik - Ziyaretçi Defteri - BizeYazın - İletişim - Webtv - 08 Röportaj - Haber Slayt - Güncel - Politika - Eğitim - Röportaj - Yaşam - Sağlık - Magazin - Spor - Kültür - Sanat - Çevre - Ekonomi - Teknoloji - 08Tv Canlı Yayın
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. [All Rights Reserved] 08 Radyo Televizyon Yayıncılık ve Organizasyon A.Ş.'ye aittir.
Dere Mah. Halitpaşa Cad. No:45/2 - ARTVıN - Telefon: (466) 212 68 56
E-Posta: radyo08@hotmail.com