06.06.2014
Üç yılda 100 bin Yusufeli zeytini dikilecek!

08 Medya GRUP Artvin’in nabzını tutmaya devam ediyor. Her hafta Cuma Günleri 16-18 saatleri arasında Gündem programıyla Radyo 08 de canlı yayın konu ve konuklarımızla Artvin’e ses olmaya devam edeceğiz. Radyo 08’de Gündem Programı’nı hazırlayıp sunan Hatice Nur Ersöz ‘ün ilk konuğu bu hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu ‘nu ağırladı.
Gündem programına konuk olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu 2014 yılı bakanlığın yatırımı çiftçi ve üreticilere yaptığı destekler ve Artvin’de yapılan çalışmaları anlattı. Akabinde örnek tarla ürün hasat çalışmalarını Radyo 08 aracılığıyla kamuoyu ile paylaştı.
ARTVİN DEYİNCE AKLIMIZA NE GELİYOR?
Öncelikle 08 Radyo aracılığıyla çiftçilerimizle buluşmak ayrı önem taşıyor bu anlamda 08 radyo ve teknik ekibe teşekkür ediyorum.
Artvin bugün Türkiye’mizin çok nadide kıymetli bir bölgesidir ve çiftçilerimizde aynıdır. Bu bölgede yaşamak gerekiyor diğer bölgelerden gelen vatandaşlarımız hayranlıklarını ifade ettiklerini biliyoruz.
Bakanlığımızın bu günlerde çiftçi desteği haliyle arttı. Mevsimsel olarak da daha önce arzu ettiğimiz desteklerimiz yoktu.10 Nisanda yayınlanan genelgemizde çok sayıda desteklerimiz var. Bizim çiftçilerimiz arıcılık, süt ürünleri hayvancılık hatta hatta mirasa konu olan yerlere kadar destek var. Hisseli tapusu olanlara vara teşviklerimiz vardır Hisseli tapusu olan çiftçimiz arazi satın alma desteği verebiliyoruz. Bu genelgede bilgileri vermek istiyorum. Yeni işletme kuranlara da desteğimiz var işletmeyi geliştirmeye de desteğimi var. Sıfır faizli kredi verilecek.. Bakanlığımız ciddi destek veriliyor örnek vereyim 20 baş üzeri büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapmak istiyorsa sıfır faizli kredi veriyor.   Ahır yapmasına hayvanları almasına destek veriyor. Daha önce canlı hayvana destek veremiyordu. Şimdi hayvanlarını alacak içerisindeki makine teçhizatını da alacak hatta yem bitkisine de destek veriyor istediği kadar krediyi bakanlıktan alıyor ziraat bankasından alıyor iki yıl ödemesiz beş yılda geri ödüyor 7 yılda ödüyor.
ARTVİN DE KIRSALDA GENÇ NÜFUS YOK TARIMI HAYVANCILIĞI KİM YAPACAK?
1980 yıllardan beri köylerden çok ciddi bir şekilde köydeki gençlerimiz şehirlere gitmek zorunda kaldılar. O zaman keşke o ortam olsaydı köyde kalsaydı. Bizim arzumuz gençlerin köyde olmasıdır. Bunlar sigortalı iş için göç ediyorlardı. Artık tarım sigorta sistemi var yani sigortalı hayata geçiyor. İnsanlarımızı köye geri döndürmek için bakanlığımız çok ciddi çalışmaar yapıyor. Bakanlığımız il müdürlüğümüzle taşra teşkilatımızla çiftçimiz ve üreticimizin emrine amadeyiz.
İl Müdürlüğümüz marka meyve üretim için fidan üreterek çiftçilere ücretsiz bahçe kurarak tarımsal üretimde ivme katacağız örneğin Yusufeli zeytinlerimizden 100 bin fidan üretme hedefimize doğru gidiyoruz. Şuan on bin fidan ürettik. Üç yıl içerisinde bu hedefe ulaşacağız. Önümüzdeki yıl bahçelerimize buluşturacağız. Çiftçilerimiz üreticilerimiz bizlere başvuruda bulunsunlar her tür türlü desteğimiz vardır.
 BAKANLIĞIN ÇAY DESTEKLERİ VAR MIDIR?
Devletimiz çay sektörüne 1.5 TL fiyat vererek çay üreticilerimizin yüzünü güldürdü.. Çay, bizim marka ürünümüzdür. Bakanlığımız 2013 yılı rakamları ile 43 milyon TL destek vermiştir. Çay hasadımızı ilk hasadı sayın valimizle birlikte Kemalpaşa’da yaptık. Çaykur teşkilatı bizden ı teşkilattır. Ama bizim dışımızda çalışıyor. Ben meslek hayatına çay sektöründe dört yıl mühendis olarak çalıştım. Günde 200 ton çay işliyorduk. Bakanlığımız çaydaki destekleri ise budama ve gençleştirme için teşvik ve destekler veriyor. Dekar başına verilen rakamlar çok kıymetli Artvin genelinde tüm desteklerimiz 43milyar şimdiki rakamla 43 trilyondur.
Arhavi ilçesinde kurulan ve bakanlığımız tarafından özel sektör bakanlık hibe desteğiyle 400 bin TL vermiş olduk. Arhavi yol üstü köyünde kurulan özel sektör çok özel bir üretim. Nova Çay’ın kurmuş olduğu tesis çok amaçlı olarak yapılmış. Diğer meyveleri de kurutup işleyebiliyor. Bu bölgedeki tarım alanında çok kıymetli yatırım olduğunu söylemek istiyorum. Önümüzdeki günlerde çok kıymetli ürünlerle bölgeye katma değer katacaktır.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ 2013 -2014 YILI
YATIRIM TEŞVİKLERİYLE GERÇEKLEŞEN PROJELER NELERDİR
2013 dört yatırım proje geçti. Yatırımımız geçmişti 1 milyon 200 Bin yatırımla 900 milyonla bu yıl dört tane projemiz geçti Arhavi de soğuk hava, Borçka da güneş enerjili sera yatırımızı var. Merkezde Taşlıca kooperatifi Hatila’da bal paketleme tesisi ve Şavşat ta hayvancılık ağırlıklı olduğu için ağıl projesi var. Bu projede toplam beş bu bin koyun yetiştirilecek projenin toplamı 4.5 trilyon tutmakta yarısını iki milyar 250 bin destek bakanlığımız hibe destek vereceğiz.
 Çayda kota meselesine de değinen Hacıkamiloğlu, “Bu bugünün meselesi değil yıllardır var. Olmaması gerekiyor. Ancak, hiç bir şey sınırsız değildir. Bir dekardan alınması gereken çay miktarı sezon içerisinde Çaykur’a verebilecek şekilde planlanmıştır aslında üreticilere verilen kota az değil. Üreticilerimiz ürününü hemen Çaykur’a yani devlete verip işi garantiye almak istiyor. Bu kotanın uygulaması da bu yoğunluktan olmuştur. Rahatsızlık bundan ibarettir. Burada hak kaybı yoktur zaman zaman çiftimiz karlı olmaktadır. Randevu sistemiyle çalışmaktadır. Artvin Çay marka ürünün Trabzon, Rize’den sonra k 3’ncü ildir
ARTVİN’İN MARKA ÜRÜNLERİ NEDİR? ARTVİN’İN
BİLİNMEYEN MARKA MEYVESİ KARAYEMİŞTİR..
Sahil kesiminde ekilecek tarla kalmamıştır. Artvin’de o kadar sıkışık bir coğrafyamız var ki, inter coropnik olarak literatüre girmiş tarım modeli Karadeniz insanın zekâsını gösteriyor. Çay üreticimiz üstünde meyve yetiştiriyor bu önemli buluşundan dolayı çiftçilerimizi kutluyorum.
Karadeniz’in çok bilinmeyen bir marka ürünü var, karayemiş. Karayemiş şeker hastalarına ve birçok hastalığa, bağışıklık sistemine şifa olan bir bitkidir . Artvin’de her bahçede karayemiş görebilirsiniz. Biz 20-30 bin civarında karayemiş fidanı üreteceğiz. Bölgemizde özel sektör güçleniyor bölgenin milli marka ürünleri geliştirmek desteklemek gerek biz il müdürlüğü olarak karayemişi destekleyeceğiz. Bakınız çay tarla gününde migrosun yetkilileri geldiler anlaşmalı modelle likapaya talip oldular. çiftçilerin ürettikleri likapanın hepsini almak istediklerini anlaşmalı çiftçi modeli uygulayarak önemli Pazar oluşturacaklar.
Haziran 20-25 arası ayı içerisinde likapa hasat günü yapacağız. 22 dekar yüzde 50 hibeli bahçesini kuracağız. Ayırt ettiğimiz alanları diğer yerleri likapa fidanını dikeceğiz. Yetiştireceğiz.
Sahil kesiminde söz ettik diğer elçilerimizi “Demir elması, Armut, ceviz, Japon hurması kiraz “ gibi marka ürünleri bizim eki bahçelerimiz yaşlandı tespitlerini yaptırdık Çelik aşılar almak suretiyle aşılama yapacağız bu marka meyve çeşitlerimizin ticari değeri olanları yeni bahçeler kurmak şekliyle fidan üreteceğiz. Bu bahçelere fidanları ücretsiz vereceğiz.
Bakanlığımız, ekonomik yatırımlar desteklenmesi yöresel ürünlerin işleyeceği kurutması tesisleri kurulmaya başladı. Burada işlenen ürünler dış pazarlarda değer bulacaktır. Üretilen ürünler Dünya sofralarında yer alacaktır.
 BAKANLIK ÇİFTÇİNİN ELİNDEKİ ÜRÜNÜ NASIL DEĞERLENDİRECEK?
Bakanlık olarak çok önem verdiğimiz konulardan birisi de tarımsal ürünlerin işlenmesi depolanması ve palazlanması, pazara hazır hale gelmesi için ciddi destekler verdi. Yatırımcıların yaptıkları projelerinin tamamını destekledi. 10 yıldır bakanlığımız ciddi çalışıyor. Kırsal kaklıma projesi var. Tarımın turizmle entegre olmasını için Pazar Satış Reyonları kurmak için çalışmaktayız. Proje pazarında AKAK bölgesinde Yusufeli, Ardanuç, Yusufeli Şavşat modeli 20 metre karelik otantik binalardan oluşan büfeler yapacağız. Kadın çiftçilerimize kadın girişim kooperatifi kurduralım. Kadınlarımız örgütlensinler ilimizin turizmi yoğun olan bölgelere bu butik büfeleri kurdurarak, ürettiği organik ürünleri satsınlar. AKAK projesine yer vermek istiyorum. İlimiz için kaynak talebimizi istiyoruz.
Artvin de Ardanuç Aydın kooperatifinde kadın kooperatifi var. Artvin kadın Girişimciler Kooperatifi Artvin de ilk kurulmasından dolayı kurucuları tebrik ediyorum.
BAKANLIK TAVUKÇULUĞU NASIL DESTEKLİYOR?
Köy tavukçuluğu, beş ilçemizde uyguladık. İlce sayımızı ve çiftçi sayısını da artırdık. 160 çiftçiye daha destek vereceğiz. Ancak çok başvuru var. 194 çiftimiz oldu. Algılar çok değişti. Artık herkes organik yumurta, tavuk istemekte, amacımız insanların bu tercihleri bizi eskiye dönüş köy tavukçuluğu da meyveciliğin de olsun bakanlığımız çok güzel pazara yönelik çok ciddi destekler veriyor.
HAYVANCILIK KONUSUNDA NE GİBİ DESTEKLER VAR?
Bakınız yeni çıkan genelgede çok çeşit destekler var. Arıda geçen sene arılı kovan 8 TL idi Şimdi 10 TL’ye çıktı. Organik yaparsan geçen sene 25 TL idi. Şimdi 45 TL destek var. Bu destekler 65 kalemde yapılmaktadır.
Hayvancılıkta Hemşin koyunu, Saf Kafkas ırkı, Doğu Anadolu Kırmızısı, hayvan başına 35 tl destek veriyor. Çifçiler, normal hayvancılık yapıyor, Büyütüyor satıyor üzerine para veriyor üretimi katkı ettikleri için. Hayvancılık çok karlı bir kesimdir.
ARTVİN İNSANIN NE YAPMASI GEREKİYOR?
Köyde gençlerimizin kahve köşelerinde oturma şansları, lüksleri de yok. Gelsinler köylerindeki arazileri eksinler, üretim yapsınlar. Yapabilecek olan vatandaşlarımız gelsinler bakanlığımızın çok ciddi destekleri var. Artvin merkez çok mağdur bir bölge... Artvin bir enerji kenti turizm ve bir eğitim kentidir. Biliyorsunuz barajlar, nedeniyle yerleşimin alt kotları su altına kaldı. yeni yaşam alanları bir üst katta yeni yerleşim yerleri yapılmaktadır. Bakanlığımızdan Artvin’in mağduriyetini anlatarak desteklenmesi noktasında talep etmekteyiz.
 GIDA TÖRÖRÜ SAĞLIĞIMIZI NASIL TEHDİT EDİYOR?
Bakanlığımız gıdalarda sahtekârlık yapanları ifşa ediyor. Asla hasıraltı yapmıyor. Bakanlığımız çok ciddi şekilde kontroller yapıyor. İl genelinde elemanlarımız lokantalarımızı, kafeteryalarımızı, yemekhanelerimizi kontrol ediyor, numuneler alıp analizler yapıyor. Bugüne kadar hiç geri adım atmadık.
KÖYLERDEN GELEN PAZARLARDA SATILAN ÜRÜNLER KONTROL EDİLİYOR MU?
Köy pazarındaki köylüm için bir ayraç yapmak zorundayım. Varsın onun ambalajı olmayı versin o kendi yaptığı üründür. bu anlamda benim çiftçimin, köylümün ürettiğini satarken, üzerine gitmem, bakanlığımız tarladaki ürünü sofraya güvenli gıda koteksi çıkardı. Taklit ve tahşiş yapanı bulup cezalandırmak için yapmıştır. Biz yerli köylümüzün üretimi yapması için destekliyoruz. Çiftçimizi süt ve süt ürünleri konusunda hijyenik olmalarını öneriyoruz. Kendisinin ürettikleri ürünlerde bir ayrım yapmak için benim çiftçimin sütünü, yoğurdunu peynirini üreten çiftinin üzerine gitmem. Bu ürünler geleneksel yöntemlerle yapılmış olup, bugüne kadar bize gelen hiçbir şikâyet olmadığı gibi, her hafta dört gözle aranan çok kıymetli ürünler sunmaktadırlar. Biz bunlara zaman zaman peynirin nasıl yapılacağını, yağın, yoğurdun nasıl yapılacağını anlatan programlar düzenliyoruz.
MARKA ÜRÜN İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ?
Bakanlığımızın gen bankası mevcuttur. Ankara’da 175 derecenin altında muhafaza edilen gen bankamız var. Bütün Türkiye’nin orijinal tohumları burada muhafaza ediliyor. Zamanı geldiğinde gen bankasından çıkarıp üretilecek. Dışa bağımlı değiliz.
 Biz, Artvin’de yerel ürünlerin tohumlarını da muhafaza ediyoruz. Ben aynı zamanda Turizm müdürü gibi de düşünmek zorundayım. Çiftçimizin elinde olan tohumlardan, meyvelerden üretmemiz gerekir. Artvin de doğal Yani (organik) kaliteli marka ürünleri üretsinler biz çiftçimizin arkasında olalım.
 Biz köyü terk etmeyenleri arıyoruz. Genç nüfusu da arıyoruz. Artvin bu geri göçle çok destek teşvikler alacak. Artık eski Türkiye yok, bizlere ulaşsınlar desteklerimizi vereceğiz. Biz çağrı yaparken altı boş çağrı yapmak istemiyoruz. Bizim vatandaşımız neye ihtiyacı varsa, bakanlığımız tarafından destekleyecek yöresel meyvelerimiz de marka ürün konusunda oluşumuna da destek veriyoruz
 ARICILIKTA ÇOK CİDDİ DESTEKLERİMİZ VARDIR
Biz desteklerimizi ekonomik olarak hemen peşin ödüyoruz. Peşin destekleri yapıyoruz. Dedi. Polen üretimi yapmak istiyoruz. Arıkovanı desteğimiz ana arı desteğimiz devam ediyor. Organik bal üretimini teşvik ediyoruz. Bunlar küçümsenmeyecek önemli teşvik ve desteklerdir.
 Kayın mantarı konusuna da değinen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacısalihoğlu; “Artvin’de kayın mantarı gerçeğini artık hepimiz görüyoruz. Artvin’de birçok üretici bu işe başladı. Görünen o ki, Kayın mantarıyla Artvin önemli bir ekonomik girdi sağlayacak. Bir özel müteşebbisimiz, Artvin’de organik tarım, hayvancılık, meyve, sebze, hayvancılık üzerine çok ciddi bir çalışma yapmaktadır. Biz müdürlük olarak bu tür projeleri destelediğimizi kendisine ilettik. Üreticilerin en çok sorun yaşadığı nokta pazarlama. İşte bu özel teşebbüs bu sorunun ortadan kaldıracağını, üretilen organik ürünlerin yurt dışına pazarlanması için çok ciddi çalışma yaptığını belirtti.

Bu haber 3971 kez okundu.

Yazan :
Kaynak : Hatice Nur ERSÖZ

Bu Habere Yapılan Yorumlar ( 0 )
www.08haber.com
Anasayfa - Künye - Foto Galeri - Rehber - Üyelik - Ziyaretçi Defteri - BizeYazın - İletişim - Webtv - 08 Röportaj - Haber Slayt - Güncel - Politika - Eğitim - Röportaj - Yaşam - Sağlık - Magazin - Spor - Kültür - Sanat - Çevre - Ekonomi - Teknoloji - 08Tv Canlı Yayın
Copyright © 2009 Tüm Hakları Saklıdır. [All Rights Reserved] 08 Radyo Televizyon Yayıncılık ve Organizasyon A.Ş.'ye aittir.
Dere Mah. Halitpaşa Cad. No:45/2 - ARTVıN - Telefon: (466) 212 68 56
E-Posta: radyo08@hotmail.com