TARİH: 24 Nisan 2014 Perşembe
ARAÇ PLAKASI: 34 BM 4945
FİRMA: Lüks Artvin Seyahat
ARAÇ PERSONELİ: Nurettin Çelik(Şoför), Ecevit Gökten(Şoför), Hakkı Karakuş(Baş muavin) ve Habib Sun(Stajyer Muavin).
HARAKET: ANKARA VARIŞ: ARTVİN
Tekerleğin icadından sonra araçlar insan hayatında her zaman en önemli yeri tutmuştur. İster motorlu araçlar olsun ister hayvan gücüyle çekilen araçlar insanoğluna büyük hizmetler sunmuştur.
Bugünkü konumuz ve konuğumuz ise otobüsler ve onların kaptanları yani şoförleri…
Artvin insanını diğer illere götürüp getiren otobüsler aslında beraberinden birçok hatıraları da götürüp getiriyor. Artvin otobüs firmaları hem yolcu taşıyor hem de yük taşıyor. Çünkü Artvin insanı okumak için, çalışmak için hep gurbete gider. Yılda bir kez de olsa sılaya; ailesinin, akrabalarının yanına döner, arazisine, bağına, bostanına sahip çıkar. Bağ bozumu geldiğinde ise yetiştirdikleri sebze, meyve ve tarımsal ürünlerinin yanında balını, pekmezini, peynirini, çaşurunu çuvallar, paketler yine doyduğu yere yani gurbete götürür. Artvinli yolculuk esnasında yükünü kargoya vermek istemez. Hem pahalı olur der hem de inince hemen kendi elimle evime ulaştırayım, der.
08 Medya Grup Başkanı Sedat Varan ve 08 Haber Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hatice Nur Ersöz, iş için gittikleri Ankara’dan dönüş yolunda Lüks Artvin Seyahat firmasından bilet alarak Artvin’e dönmek için otobüs beklerler. 24 Nisan Perşembe günü saat 14.00’te kalkan otobüse GİMAT- Çiçekçiler kavşağında binerler.
Ecevit Gökten yönetiminde Ankara’dan yola çıkan Lüks Artvin Seyahat firmasına ait 34 BM 4945 plakalı otobüs, moladan sonra kaptan değişir. Bu kez direksiyona tecrübeli kaptan Nurettin Çelik geçer.
08 Medya Genel Yayın Yönetmeni Sedat Varan da şoför ve otobüs personelinin özveri ile yolculara hizmet etmesini takdir eder haber yapmaya karar verir.
Bu haberi Sedat Varan’ın kaleminden Gezi Notları olarak yayınlıyoruz.
─ AB Projesi için Ankara’ya gitmiştim. Ablam aynı zamanda 08Haber gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hatice Nur Ersöz’le Ankara’daki işlerimizi hallettikten sonra Artvin’e dönmek için Lüks Artvin Seyahat firmasında yer ayırt ettik. Biraz erkenden AŞTİ’ye geldik. Valizlerimizi yazıhaneye bıraktık. Ardından zamanımızı değerlendirmek için Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayacak olan Bingöl Tanıtım Günleri’ne katılmak için terminalden ayrıldık ve AKM’ne gittik. Burada röportaj yapalım derken zamanın nasıl geçtiğin anlamamışız. Saate baktık, terminale yetişmemiz zor olacağı için yazıhaneye telefon açarak otobüse binmek için bize bir yer söylemelerini istedik. Sağolsun Ankara Terminaline bakan Aslan Aydemir, bize GİMAT Çiçekçiler mevkiinde binebileceğimiz söyledi. Oraya geçtik ve otobüs bindik.
Tecrübeli kaptan olan Ecevit Gökten, yolcuları tamamladıktan sonra ve yolcu listelerini kontrol ettikten sonra Artvin yoluna koyuldu. Otobüste ikramlar başladı. Yolculardan isteyenler koltukların arkasında bulunan tablet bilgisayarlarda film izledi, kimi televizyon seyretti kimi cep telefonlarıyla mesajlaştı.
Çorum’a geldiğimizde Ecevit kaptan koltuğunu tecrübeli kaptan Nurettin kaptana bıraktı. Nurettin Çelik tecrübeli bir şoför. Evli ve Serdar, Serap ve Sevtap adlarında 3 çocuk babası. 1971 yılında direksiyon sallamaya başlayan Nurettin kaptan, önce kamyonda, akrabalarının yanında muavin olarak işe başlamış.
61 yaşında olan Nurettin Çelik sorularımızı, kendini, mesleğini ve anılarını şöyle anlattı.
─ Ben Nurettin Çelik: 1971 yılında direksiyon sallamaya başladım. 43 yıllık şoförüm. 1998 otobüslerde şoförlüğe başladım. Şimdiki arabalarla eski arabalar arasında kıyaslanmayacak kadar fark vardır. Eskiden yollar kötü, tekerlek sık sık patlardı. Kara şambriyeli çıkarır kendimiz kaynak yapardık. Lastiği muavinle birlikte değiştirirdik. Şimdiler de öyle mi!.. Bugün lastikler çok gelişti. Dubleks oldu. Yani içinde şambriyel yok. Patlasa bile ilacı var deliğe sürüyorsunuz, sizi mola tesisine veya lastikçiye kadar götürüyor. Yani yollarda kalma derdi pek kalmadı. Yolcularda sıkıntı çekmiyor. Kamyon şoförlüğü yaptığım zaman hiç unutmam Kars’a yük götürüyordum; 12 kez yolda lastiğimin patladığını bilirim. Bıkmadan usanmadan söküp yaptım.
─ KAMYONDA BİR ANINIZ VAR MI?
1970 yılları henüz ehliyet almamışım. 63 doçla Artvin’den Ardanuç’a gidiyorduk. Muavindim. Ustam bana ‘geç direksiyona’ dedi. Çok heyecanlanmıştım. Neyse direksiyon geçtim. Ustam yandan beni süzüyordu. Yolar çok virajlı ve dardı. O kadar heyecanlanmışım ki hata yapmaya başladım. Ustam bana yandan bir tokat çaktı feleğim şaştı. Bu kez yanlış yapmamak için daha çok heyecanlandım. O zamanlar 6 tonluk arabaya 18 ton yük yüklediğimiz bilirim. Aslında yanlış yapmışız. O tarihlerde yedek parça bulmak, lastik bulmak çok zordu. Lastiği kaplatır tekrar takardık. Şambriyeller delik deşik olur yine kaynak yapardık. Şimdiki uygulama iyi. Hem araçların ömrü uzuyor hem de sürücüler rahat gidiyor. Masraf daha az oluyor. Yeni Karayolları Kanunu ve yönetmeliği ile yolların standartları yükseldi. Yollar güvenli hale geldi. Şoför olarak emniyet kemeri takıyoruz. Yolculara da zorunluluk geldi ancak bazı yolcular takmıyor.
Kaza yapma riski çok azaldı. Ya alkollü olacaksınız ya da kurallara uymaz iseniz kaza yapma ihtimaliniz var.
ESKİDEN ŞOFÖRÜN BİR SAYGINLIĞI VARDI. SOSYAL STATÜSÜ VARDI.
Az önce de dediğim gibi, şimdiki kamyonlar, TIR’lar, otobüsler o kadar kaliteli ki sürmeye, binmeye doyamıyorsunuz. Otobüs fiyatları çok pahalı. 750 bin TL civarında para veriyorsunuz, çay kaşığı ile topluyorsunuz. Eskiden benim otobüsüm vardı. Şimdi maaşlı şoförlük yapıyorum. Yeni mevzuatlara göre SRC belgeleri almak gerekiyor. Bu zorunlu belgelerin ücretleri çok yüksek. Artık şirketler bu işe el attı. Yani kurumsallaştı.
Bir de mazot meselesi var. Araçların olmaz ise olmazları akaryakıt. Devlet bu konuda yolcu ve nakliyecilik sektörüne haksızlık yapıyor. Uçaklara, gemilere motorini yarı fiyatına yani ÖTV’siz veriyor. Ancak bizi sektörlere gelince hiçbir indirim yapmıyor. Biz uçaklarla rekabet etmek zorunda kalıyoruz.
Artvinli sürekli gurbete gider, mevsimi gelince sılaya döner. Artvinli, bağını bahçesini eker, güz geldi mi bağ bozumu zamanı çuval çuval, koli koli bağ bahçe ürünleri; elma, armut, patates, domates, bal, reçel ne yetiştirdiyseler onları paketlerler, kargoya vermek yerine otobüslere verirler. Kendi giderken yükünü de bagajda götürür. Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolulu hemşerilerimizde böyle yapar. Onun için otobüsçülük hâlâ gözde meslektir.
Bu aşırı yükün getirdiği bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı bazen talimat göndererek otobüsleri kantara çekiyor. Her zaman yapılan bir uygulama değildir. Ancak bir seferinde gece bize kantara girin diye işaret etmişler göremedik. 1.200 TL arkamızdan ceza yazılmış.
GENÇLER OTOBÜS ŞOFÖRLÜĞÜNÜ TERCİH ETMİYOR
Meslekteki kazanç düşünce otobüs şoförlüğüne artık gençler heves etmiyor. Bir de emeklilik yaşı da önemli. Yeni yasaya göre yeni sigortalı olan biri 65 yaşında emekli olabilecek. Ancak Karayolları Kanununa göre 63 yaşında sonra şehirlerarası otobüs şoförlüğü yapamıyoruz. Bunu meslek edinen biri ileride 2 yıl boş kalacak. 2 yılı nasıl dolduracak. Bu anlamda şoför esnafımın mağduriyeti vardır.
─ YOLCULAR EN ÇOK NEDEN ŞİKÂYET EDİYOR?
─ Bizim uğramak zorunda olduğumuz terminaller vardır. Yolcu ve yük almak ve indirmek için. Özellikle kışın işler az olunca otobüs dolmayınca bu terminallere uğrayıp yolcu alıyoruz. Otobüs hareket yerinde dolunca diğer terminallere haber veriyoruz. O zaman fazla uğramıyoruz. Bu yüzden yolcular bizi eleştiriyor. Yolculardan anlayış bekliyoruz. Biz de en çok yolcular yanlarından normal valizlerin yanında, çuval veya paket getirdiklerinde zora kalıyoruz. O zaman da biz şikâyetçi oluyoruz.
─ BİR ANINIZI ANLATIR MISINIZ?
─ Ankara Terminalinden Artvin’e hareket etmek üzere perona yanaştık. Doğulu bir yolcu Bursa’ya gidecekmiş bizim otobüse binmiş. Hareket ettik. Yolda muavin; “Merkezde mi ineceksiniz?” demiş. O da Bursa merkez anlamış. “Evet” demiş. Otobüs hareket etti. Çorum’a gelince yolcunun hareketlerinden yanlış araca bindiğini anladık. Tekrar sorunca o da Bursa’ya gittiğini söyleyince olayın farkına vardık. Tekrar başka bir otobüse bindirerek onu Ankara’ya yolladık. Böyle bir anımız da vardır.
LÜKS ARTVİN SEYAHAT FİRMASI DİSİPLİ VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNE ÖNEM VEREN BİR FİRMADIR.
Çalıştığım firmamla gurur duyuyorum. Firmamız yasalara ve yönetmeliklere riayet etmek için büyük çaba harcıyor. Onun için para harcamaktan kaçınmıyor. Firmamızda seyir güvenliği ve müşteri memnuniyeti en üst seviyededir.
Müşterilerimiz rahat ve konforlu seyahat etsin diye 50 kişilik otobüsümüzdeki koltuklardan 8 koltuk çıkarılarak 42 koltuğa düşürülmüştür. Koltuk mesafelerinin arası açılmıştır. Artvin-Ankara seferlerinde binen yolcularımıza molalar hariç otobüs içinde 4 sefer ikramda bulunuyoruz. İsteyen yolcumuza tekrar verebiliyoruz. Ayrıca çift şoför olarak seyahate çıkıyoruz. Şu an 2 de muavinimiz var. Yönetmeliğe göre 4,5 saat araç sürdükten sonra 45 dakika mola veriyoruz. Tekrar 4,5 saat araç sürüyoruz. Daha sonra otobüste yatıyoruz. Diğer şoför arkadaş direksiyona geçiyor. Terminal ve yazıhanelerimizden hareket eden minibüslerle yolcularımız evinden alınıp ve yazıhaneye götürülüyor. İnternet üzerinden e-bilet uygulamamız vardır.
Kısaca müşterilerimizin memnuniyeti için çalışıyoruz.
Ben Nurettin kaptan, şoförümüz Ecevit Gökten, muavinlerimiz; Hakkı Karakuş ve Habib Sun olarak bizi tercih eden tüm yolcularımıza sağlık ve sıhhat diliyoruz. Başka bir seyahatte görüşmek üzere selam ve saygılarımı yolluyorum.
Biz de 08 Haber gazetesi olarak kaptan ve muavinlere kolaylıklar diler, kaptan ve yolculara kazasız ve konforlu seyahatler dileriz.
Bu haber 6694 kez okundu.
Yazan :
Kaynak : Röportaj:Sedat VARAN