AKILLI SAYAÇLAR SİZİ DELİRTMESİN!

12.10.2012
TEDAŞ, 10 yılını dolduran sayaçları, aboneye haber vermeden elektronik olanlarıyla değiştirerek bedelini taksitle faturaya ilave ediyor. Bu sayaçlarda üç zamanlı tarife, abone başvurmadan uygulanmıyor. Vatandaşın elektriği en fazla kullandığı saatlerde ise en yüksek fiyat uygulanıyor!

 

Tasarruf yapmak amacıyla kullanılan elektronik sayaçlar, dikkat edilmezse kullanıcıların elektrik faturasını kabartıyor. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), halk arasında ’akıllı sayaç’ olarak bilinen üç zamanlı faturalandırmayı, ancak abonenin başvurusu halinde uyguluyor. Aksi halde gün boyunca harcanan elektriğin tek fiyat üzerinden hesaplandığı klasik tarife geçerli oluyor.
 
SÖKTÜĞÜNÜZ ÇALIŞIR VAZİYETTEKİ SAYAÇLAR NEDEN BİR BEDEL ÖDENMİYOR? BU SAYAÇLAR NEREYE GÖTÜRÜLÜYOR?
 
Artvin’de ev sahiplerinin rızası alınmadan, “saatleriniz eski, dijital (akıllı) saat takılacak. Bunun için 60 TL saat ücreti ödeyeceksiniz” dendi. Artvin’de birçok eve bu akıllı sayaç takılmış oldu. Ancak Artvin halkı bu akıllı sayacı tanımıyor, bilmiyor. ÇEDAŞ yetkilileri de bilinçli olarak bu saatler hakkında bilgi vermiyor.  Sökülen çalışır vaziyetteki mekanik saatleri ise kendilerinin olmamasına rağmen alıp götürüyorlar. Oysa bunun bir miktar bedelinin düşülmesi gerekiyor. Kendi taktıkları sayaca para ödeten firmaların eski de olsa söktükleri saate neden hiçbir bedel ödemediklerini soran vatandaşlar yetkililerden mantıklı cevap bekliyor!
08 Haber gazetesi abonelere saatin nasıl çalıştığını Artvin’de Elektrik işi yapan ve dijital saatler takıp, alım satımını yapan elektrikçilerden bilgi aldı. Artvin’de elektrik işlerini yapan Emek Elektriğin sahibi yetkili bayii ve belgeli elektrikçi Durmuş Saraç dijital sayaçların zaman dilimine göre kullanımını öğrendikten sonraki avantajlarını okurlarımıza anlattı. Buna göre Elektrik zamları tasarrufu yeniden gündeme taşırken, tüketicilerin bu amaçla aldıkları sayaçlarla ilgili önemli bir hususu ihmal ettikleri ortaya çıktı.
 
SAYAÇ DEĞİŞTİRMEK SİZE UCUZ ELKMKTRİK SAĞLAMIYOR.
BUNUN İÇİN AYRICAÇEDAŞ AKSA’YA BAŞVURU GEREKİYOR!
 
Elektriği ucuza tüketmek isteyen bazı abonelerin sadece sayaçlarını değiştirmekle yetindikleri belirlendi. Oysa akıllı sayaçların sağladığı ucuzluktan faydalanmak için ÇEDAŞ´a başvurulması ve tarifenin değiştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde dağıtım şirketi normal fiyattan ücretlendirme yapmaya devam ettiği için sayaç değişse bile fatura değişmiyor.
Elektronik sayaçlar, 06.00–17.00, 17.00–22.00 ve 22.00–06.00 saatleri arası olmak üzere 3 zamanlı tarife ile çalışıyor. En ucuz tarife 22.00–06.00 saatleri arasında işliyor. Bu durumdan haberi olmayan vatandaşlar ise, "Akıllı sayaç taktım, elektriği ucuz kullanıyorum." yanılgısı içerisinde, elektriği pahalı kullanmaya devam ediyor.
06.00 ile17.00 arası. 182,6 Krş. 17.00 ile 22.00 saatleri arasında 366,3 Krş.  22.00 ile 06.00 arasında ise 74,8 Krş. elektrik birim fiyat tarifeleri farklıdır. Eski tip saatlerde ise sabit olarak 199.1 Krş şeklinde fiyatlar uygulanmaktadır.
 
AKILLI SAYAÇLARDA PİLE DİKKAT!
 
Kamuoyunda ´´akıllı sayaç´´ olarak bilinen elektronik sayaçların pilinin bitmesi, elektrik abonelerin avantajlı tarifelerden değil, tek zamanlı tarifeden fatura ödemesine neden oluyor.
 
Sayaçlarda pillerin ömrü yaklaşık 10 yıl olmasına rağmen, üretici firma hatası, fazla akım kullanılması, kullanım ortamının nemli olması gibi nedenlerden dolayı sayaç pilinin erken bitmesi, abone tarafından ancak faturadan anlaşılıyor. Türkiye´de yaklaşık 29 milyon elektrik abonesinin yüzde 13-14´ü akıllı sayaç kullanıyor.
 
Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği ile 08 Aralık 2001 tarihinden sonra iskânı alınmış meskenlerde ilk kez enerji alacak olanlarda sayaçların puant tarifeli (çok tarifeli) elektronik sayaç olması zorunluluğu bulunuyor.
Akıllı sayaçların en önemli özelliği günü üç zaman dilimine ayırarak, abonelere tarife çeşitliliği getirmesi ve tasarruflu elektrik kullanımı imkânı sunabilmesi.
 
Buna göre, elektronik sayaç kullanan aboneler, elektrik kullanımlarına göre, saat 06.00-17.00 arası normal tarifeden, saat 17.00-22.00 arası pahalı tarifeden, saat 22.00 - 06.00 arası ucuz tarifeden fatura ödüyor.
 
Ancak elektronik sayaçlarda herhangi bir şekilde fonksiyonunu yitirmesi durumunda ise TEDAŞ´ın şartnamesi gereği yapılan düzenleme sonucu, sayaç otomatikman tek zamanlı tarifeden ücretlendirmeye geçiyor.
 
Bu da herhangi bir şekilde elektronik sayacının işler durumda olduğunu düşünen abonenin, önceki ödediği faturalardan daha yüksek faturalarla karşılaşmasına neden oluyor.
 
AKILLI SAYAÇLARDA TEK TARİFE ´´ARIZAYA´´ İŞARET EDİYOR
 
Akıllı sayaçlarda pilin etkin çalışması da önem taşıyor. Sayaçlardaki pilin yaklaşık ömrü 10 yıl olarak belirlenirken, üretici firmanın kullandığı piller ya da fabrika hataları, kullanım alanında fazla akım kullanılması, ortamın nemli olması gibi nedenlerle piller, erken bitebiliyor.
 
Böyle bir durum, sürekli üç tarifeden fatura ödeyen abonenin faturasında tek bir tarifenin yazılı olduğunun anlaşılmasıyla tespit ediliyor ve sayaç ´´arızalı´´ olarak değerlendiriliyor. Söz konusu durumla karşılaşan abonenin üretici firmanın tespiti ve uyarılması için TEDAŞ´a şikâyette bulunması gerekiyor.
 
Bu arada, sattığı elektronik sayaçlardan pil arızası meydana geldiği ve aboneleri mağdur ettiği tespit edilen bir üretici firma TEDAŞ tarafından incelemeye alındı. Söz konusu firmanın sattığı sayaçları ya da pilleri değiştirerek sayaç arızasını gidereceği öğrenildi.
 
Elektronik sayaçların fiyatları ise tek ya da üç fazlı olmasına göre ortalama 20-75 YTL arasında değişiyor.
 
ISITMA AMAÇLI ELEKTRİK KULLANIMINDA SAAT SEÇİMİ ÖNEMLİ
 
Öte yandan uzmanlar, akıllı sayaç kullanım oranlarının giderek arttığına işaret ederken, uygun tarifeyi seçmeden önce abonenin saat saat tarife fiyatlarını öğrenerek, ütü, elektrikli fırın, elektrikli şofben, çamaşır makinesi gibi güncel kullanımları ayarlamalarını tavsiye ediyor.
 
Uzmanlar, elektriği ısıtma amaçlı kullanan her türlü aletlerin kullanımının uygun tarife saatlerine göre seçilmediği takdirde abonelerin beklenenden yüksek tarifelerle karşılaşabileceğine dikkat çekiyor.
Akıllı sayaç kullanan vatandaşlarımızdan birisi akıllı sayaçlarını anlatırken şunları söylüyor:
 
Geçen ay gelen elektrik faturasını görünce aynı fotoğraftaki adam gibi şoke olduk! İlk defa 80 küsur lira fatura geldi. Kendi rekorumuzu kırınca "yok artık" diyerekten evimizde mevcut olan akıllı sayacımızı aktive etmeye karar verdik. Akıllı sayaçlarla ekonomi yapmak için önce elektrik idaresine başvurup, tarife değiştirmek gerekiyormuş. Eşim gitti değiştirdi.Yeni tarifeyle beraber hayatımızda da bazı köklü değişiklikler oldu.Mesela artık bizim evde çamaşır ,bulaşık makinesi 22.00´dan sonra çalışıyor.Zeliha uyuduktan sonra ütü yapıyorum örneğin.Bilgisayarlar,cep telefonları yine gece şarja takılıyor.Evimiz müstakil olduğundan elektrik süpürgesiyle temizlik işlerini de gece 10´dan sonra yapıyoruz.Kimseler rahatsız olmuyor...Fırını mümkün mertebe gece kullanmaya çalışıyorum.Gece gece kek,börek,poğaça kokan ev bizimki yani.
 
Bu ekonomi tarifesine göre bir gün üç zaman dilimine ayrılıyor. En ucuz zaman dilimi 22.00 ile 6.00 arası. Sabah 6.00 ile akşam 17.00 arası biraz daha pahalı. En pahalısı ise 17.00 ile 22.00 arası. Henüz yeni fatura gelmedi. İnşallah yeni tarifeyle faturalarımızı biraz düşürebiliriz. Fatura gelsin hemen size haber veririm ben. İnşallah müjdeli bir haber olur...
 
Konutlarda normal sayaçlarda uygulanan tek zamanlı tarifeler ile elektronik sayaçlarda uygulanan ´´gündüz´´, ´´puant´´ ve ´´gece´´ olarak adlandırılan tarifelerin kilovat/saat (kW/h) üzerinden ücretleri şöyle:
 
Tek zamanlı tarife: 199,1 Krş .(kW/h)
(06.00-17.00) gündüz (normal) tarife: . 182,6 Krş (kW/h)
(17:00 - 22:00) arası puant (pahalı) tarife: 366,3 krş (kW/h)
(22:00 - 06:00) arası gece (ucuz) tarife: 74,8 krş. (kW/h)

Bu haber 97386 kez okundu.

Yazan :
Kaynak :